Noin puolitoista vuotta sitten aloin katsella mahdollisia lomakohteita Singaporen suunnalla kun huomasin Finskin aloittaneen suorat lennot Helsingistä Singaporeen. Singaporesta noin tunnin kantosiipialusmatkan päässä on Indonesian Riau-saariin kuuluva Bintan, josta nettiä selailemalla löytyi Bintan Agro Beach –hotelli (http://www.agrobeach.com/) ja tein päätöksen, että tuonne menen vielä joskus.

Se taisi olla maalis-huhtikuuta tänä vuonna kun Pikku-Nikolai (identiteettisyistä käytämme tässä blogissa taiteilijanimiä) alkoi kysellä, että olisiko mitään reissua suunnitteilla. Eipä miuta tarvinnut pitkään sytytellä kun olin jo ihan liekeissä suunnittelemaan pikkujouluja Bintanissa.

Ai miksikö juuri pikkujoulut jossain päiväntasaajalla olevalla saarella? Pikkujouluthan ovat yleisesti sellaisia joita puoli vuotta odotetaan ja toiset puoli vuotta sitten kadutaan mitä siellä tuli sanottua tai tehtyä. Aluksi on hilpeää nousuhumalan tuomaa hauskanpitoa ja sitten aletaan puhua työasioista, ehkä vähän suorempaan ja tiukempaan sävyyn kuin työpaikalla. Loppuvaiheessa porukka hajoaa kuin varpusparvi. Osa menee eri ravintoloihin, osa kotiin nukkumaan, osa jopa harrastamaan haureutta ja onnekkaimmat saattavat päästä jopa putkaan. Meidän firman pikkujouluissa tapahtuu tätä kaikkea, paitsi tietysti haureutta ei meidän väkemme harrasta.

Taisin itse olla viimeksi vuonna 2009 firmamme pikkujouluissa. Ne järjestettiin silloin Lappeenrannan Patrian saunatiloissa. Sattui vielä niin, että samaan aikaan samassa hotellissa oli joku etelä-Suomen transvestiittien kokoontuminen. Jo hotellin aulassa sinne tullessani laskeskelin, että nyt on vientiä, kun loimme transujen kanssa pitkiä lupauksia herättäviä katseita (höpö höpö, olen ihan umpihetero ja tiukasti uskollinen omassa parisuhteessani), mutta muutaman tunnin jälkeen löysin itseni jostain Patrian parvekkeelta puhumassa tiukasti työasioista. Sen illan jälkeen päätin, etteivät tämän luontoiset pikkujoulut ole minua varten. Miulle riittää työasioiden setviminen työajalla ja vapaa-ajan yritän käyttää vähän toisella tapaa.

Nyt kun tulemme viettämään pikkujoulut hyvällä porukalla Indonesian pikku saarella keskellä ei mitään, on varmaa, ettei porukka ainakaan hajoa eikä työasioista hirveästi keskustella.

Tätä Bintanin pikkujouluporukka kasatessani oli lähtökohtana löytää sellainen ryhmä, joka osaa olla puimatta työasioita vapaa-ajalla, toinen lähtökohta oli aiemmat kokemukset eri henkilöistä näillä ulkomaan reissuilla, joita on tullut tehtyä vuosien mittaan kymmeniä eri kokoonpanoilla. Tärkeää oli myös löytää ryhmä, jonka kanssa ei ole todennäköistä joutua ongelmiin reissussa. Helposti olisin kyllä pystynyt työyhteisöstämme kasaaman myös sellaisen ryhmän, jonka kanssa olisi ollut ensimmäiset ongelmat jo menomatkalla Pukaron Paronissa.

Taisin tiedustella noin tusinalta mahdolliselta osallistujalta kiinnostusta lähteä reissuun ja loppujen lopuksi matkaamme valikoitui seuraavanlainen 7 rohkean miehen ryhmä:

Veljeni Kauko – Oli todella mukava yllätys kun Kauko innostui lähtemään mukaan reissuun. Viime vuodet Kauko on keskittynyt imperiuminsa rakentamiseen tuonne Ruokolahdelle Saimaan rannalle eikä ole juurikaan osallistunut tekemiimme reissuihin. Takavuosina Kauko ehti kuitenkin osoittaa kuinka loistava seuramies hän on tällaisilla reissuilla ja tietysti muutenkin. Erityiskiitokset tässä kohtaa on osoitettava myös Tuulalle ja lapsille, jotka mahdollistivat Kakelle tämän reissun.

Pikku-Nikolai – No, pakkohan tämä riskitekijä oli reissulle mukaan ottaa kun osittain hänen aloitteestaan tätä matkaa aloin järjestellä. Nikolai pärjää kyllä maailmalla, mutta ei välttämättä ole mikään porukassa kulkija, hän tykkää kulkea omia polkujaan. Tietysti tämäkin on huomioitu; Singaporessa on tiukat lait ja säännökset, siellä ei saa liikkua yli kuuden henkilön ryhmissä. Meitä on 7, mutta Nikolai kulkee omia polkujaan, joten emme todennäköisesti tule rikkomaan lakia.

Ribo – Olemme Ribon kanssa olleet Goassa parillakin reissulla yhteensä kuuden viikon ajan, sekä muutenkin tehneet yhteisiä matkoja. Ja ongelmia ei ole ollut eikä tule varmasti nytkään olemaan. Ribon seurassa voi olla varma, ettei työasioista tarvitse jauhaa, ne kun ei Riboa niin hirveästi kiinnosta työajalla saati sitten vapailla.

Mixu, Fireball of Goose Lake – Mixun kanssa ei tule ikävä. Vauhtia ja ”vaarallisia” tilanteita riittää, mutta positiivisessa mielessä. Mixu on osoittautunut melkoiseksi touhuajaksi lyhyemmillä Euroopan reissuillamme, saa nähdä miten kunto pitää parin viikon ajan Aasian helteissä. Mixulta tuli muuten varmistus reissuun lähdölle n. 10 minuuttia sen jälkeen kun olin sitä häneltä kysynyt. Toiminnan mies.

Harry the Bush – Harry on taas Mixun vastakohta rauhallisuudellaan ja harkitsevaisuudellaan. Oivallinen matkakumppani, joka sata varmasti pärjää missä maailman kolkassa tahansa. Harry oli selvä ehdokas pikkujouluihimme, vaikka onkin siirtynyt jo vuosia sitten firmamme toiseen haarakonttoriin töihin.

Målvakt-Mats – Mats on jo useamman vuoden ajan ollut varma lähtijä reissulle kuin reissulle, oli sitten kyseessä Intia tai Eurooppa. Nytkään ei mennyt kovin kauaa kun Mats ilmoitti olevansa mukana, vaikka kotona on perhe kasvamassa heti kohta reissun jälkeen. Esitän Jaanalle suuret kiitokset ymmärtäväisyydestä. Nää on näitä poikien juttuja, joissa on vain oltava mukana.

Ai niin se seitsemäs "rohkea" mies. Se on mie, AGuru. Pikkuisen boheemin elämäntavan ja ajattelun omaava myöhäishippi (paitsi ettei miulla ole kovin rajusti liehuvaa hippilettiä). Todennäköisesti 46 vuotta sitten on Etelä-Karjalan keskussairaalassa tapahtunut inhimillinen virhe; vauvat on vaihtuneet. Oikeesti miun kuuluis olla joku Åkerlund tai Hagert. Tätä arviota puoltaa miun suunnaton vietti kulkemiseen ja hevosiin. Molempia viettejä olen nyt joutunut tyydyttämään ihan valkolaisena, mutta hyvin se on onnistunut näinkin. Koko ajan pitäis olla menossa jonnekin, tälläkin hetkellä on kolme ulkomaanreissua jo varattuna. Ja sitten siellä ulkomailla ollessani seuraan netistä Suomessa juoksevia hevosia. Sairasta eikö totta?

Mukaan kysyttiin vielä joitain muitakin, mutta tällä kertaa he eivät olleet valmiita reissuun lähtemään. Ehkä sitten ensi kerralla. Kohteliaisuussyistä kysyin myös Jarnaa, jonka kanssa vietimme ikimuistoisen kuukauden aikoinaan Goassa (Garpaasit Goassa –blogi, http://aguru.vuodatus.net/), mutta Jarnalla oli muita suunnitelmia tulevaisuuden matkojen suhteen. Tässä voin kertoa, että jos heppu olisi mukaan lähtenyt, niin kalastusreissulla hänellä olisi ollut merkittävä rooli. Hainsyöttinä. Vitsi vitsi, vaikka Jarna meidän työyhteisömme jättikin, niin olemme koettaneet pitää välit hyvinä. Noin 20 kilometrissä.

Nyt tietysti jotkut työyhteisöstämme loukkaantuvat, että miksei heitä kysytty mukaan matkalle tai miten jotkut voivat lähteä tuollaisella reissulle, mutta mutta… Me käytämme vuosilomiamme tai rahalla ”ostamiamme” lomarahavapaita, maksamme matkamme omilla rahoillamme, olemme vapaa-ajalla, jota ymmärtääkseni saamme käyttää itse haluamallamme tavalla. Jokainen meidänkin työporukasta voi alkaa järjestellä samanlaisia reissuja ja myös tehdä niitä haluamallaan kokoonpanolla.

Tässä tulee pieni ennakkoesittely 3.11. alkavasta pikkujoulumatkastamme. Lennämme siis suoraan Helsingistä Singaporeen, jossa olemme kolme yötä Fragrance Riverside –hotellissa (http://www.booking.com/hotel/sg/fragrance-riverside.en.html) totutellen lämpöön ja kosteuteen. Sieltä menemme kantosiipialuksella Indonesian puolella Bintaniin, jossa majoittaudumme neljäksi yöksi Bintan Agro Beach –hotelliin (http://www.booking.com/hotel/id/bintan-agro-beach-resort-spa.fi.html). Bintanissa ei ole varmaan kovin moni suomipoika käynyt saati sitten viettänyt siellä pikkujouluja. Mutta mepä vietämme siellä pikkujoulut perjantaina 9.11. Eivät varmaan ole ihan tavanomaiset pikkujoulut, mutta ei ole kyllä porukkakaan ihan tavanomainen, ainakaan Indonesian mittapuun mukaan. Bintanista matkaamme sunnuntaina 11.11. naapurisaarelle Batamiin, jossa meille on varattu 138 neliön huoneisto BCC-hotellista (http://www.booking.com/hotel/id/the-bcc.en.html) neljän yön ajaksi. Batamista palaamme Singaporeen to 15.11. ja majoittaudumme Value Thomson –hotelliin (http://www.booking.com/hotel/sg/value-thomson.en.html) kolmeksi yöksi. Kotimatkalle lähdemme sunnuntaina 18.11. klo 23:50 saapuen maanantaiaamuna Helsinkiin. Ja tiistaiaamuna töihin!!!

Jotakuta saattaa kiinnostaa paljonko tällainen matka kustantaa. Matka-Vekka tekee viikon matkoja Singaporeen ja Bintaniin hintojen ollessa 2000-3000 euroa. Meidän käyttämämme Antin Antaumusmatkojen kautta saimme reissun n. puolta halvemmalla, mutta onhan matkamme myös tuplaten pidempi.

Luvassa on jälleen ikimuistoinen matka, yritän päivittää tätä blogia matkan varrella, mutta varmuutta en uskalla antaa, koska meillä saattaa olla muutakin tekemistä kuin blogin päivittäminen