Nyt ollaan jättämässä Batam taakse ja istutaan kantosiipialuksessa matkalla takaisin Singaporeen. Tällä kertaa pojilla on käsimatkatavaroissa sen verran tölkkejä, ettei Bintan-Batam siirtymän kaltaista katastrofia seuraavan 70 minuutin aikana pääse tapahtumaan. Nestetasapainosta huolehtiminen näissä lämpötiloissa on tavattoman tärkiää eikä koetun perusteella edes kovin vaikiaa. Alustavasti tuossa aamulla laskeskeltiin, että oluen kokonaiskulutus reissumme aikana on jossain tuolla 1200-1500 tölkin eli 400-500 litran haarukassa. Kun joukkoomme mahtui minunkaltaiseni olutta vain äärimmäisessä hädässä juova outolintu ja muidenkin kulutusmäärissä on eroja, täytyy joidenkin poikain todella ottaa väliolutta ihan riittävä määrä, mutta tietysi kohtuudella.  

Batamista löytyi myös kauppa josta sai jotain siiderin ja breezerin välimuotoa, Mix Maxia. Niinpä joukkoomme ilmestyikin MixMax-Mika. Myös Boxbox-Mika nimi oli käytössä, mutta eri henkilöllä. Boxboxin merkitystä en tässä rupea tarkemmin selittelemään, mutta sen paljastan, ettei se liity nyrkkeilyyn vaan pikemminkin fyysisiin ominaisuuksiin ja ulkoiseen habitukseen.  Me valkoihoiset olemme paikallisella kielellä bulibuleja ja putiputi on sitten jotain sellaista, mitä emme kokeilleet, vaikka tarjontaa oli kohtuu edulliseen hintaan houkuttelevissa pakkauksissa. Tässä oli lyhyt oppimäärä indonesian kielestä. Tällä pärjää tai ainakin me pärjäsimme tosi pitkälle. Eilenkin illalla hyppäsimme taksiin ja kuskin kysyessä ajokohdetta kerroimme sen olevan bulibuli-restorantti ja perille päästiin. Näillä käymillämme saarilla englannin kieltä osaavat aika harvat ja yleissivistys monella on aika olematonta, mutta molemminpuolisella ystävällisyydellä ja kärsivällisyydellä pärjää pitkälle.

Elintasoerot näillä Indonesian saarilla ovat hirvittävät. Toisilla on hienot autot ja hienot talot kun taas toisilla ei rottia vilisevissä slummeissa ole kerta kaikkiaan yhtään mitään. Usein liikkuessamme Batamissa taksilla oli punaisissa liikennevaloissa seisoessamme pieniä lapsia kävelemässä soittaen pieniä leikkikitaroita. Kerran eräs englantia osaava kuski kertoi näiden lasten olevan orpoja, joiden ainoa keino selvitä seuraavaan päivään on kerjätä rahaa liikennevaloissa. Minkäänlaista sosiaaliturvaa ei täällä ole. Se ajaa hyvinkin nuoria lapsia myymään itseään. Kyllä meillä Suomessa on asiat hyvin ja meidän pitää miettiä onko hirveä katastrofi, jos palkkamme ei olekaan ilmestynyt tilillemme 15. päivä klo 00 tai jos emme saa parturiaikaa huomiseksi.

Tähän asti reissumme on sujunut erittäin hyvin, järjestelyt ja aikataulut ovat pitäneet, sairastumisia lukuun ottamatta pieniä vatsanväänteitä, auringon polttamia ja Harryn tuoliin potkaisemaa varvasta ei ole ollut, isompia kommelluksia eikä riitoja ei porukkamme ole saanut aikaiseksi. Herja lentää ja kuittia tulee, mutta ryhmä on sen verran samanhenkistä, että meillä on oikeasti ollut kivaa yhdessä. Budjetitkaan eivät tiettävästi ole pahasti ylittyneet. Indonesian saarilla oli kaikki halpaa eikä Singaporessakaan ihan vielä olla Suomen hinnoissa.

Ajattelimme, että voisimme jatkaa lomaamme vielä muutaman kuukauden virkavapaudella, mutta en ikävä kyllä päässyt läppärilläni web-järjestelmään tekemään virkavapaushakemuksia. Voisikohan Johanna hoitaa homman? Tai no olkoon, Matsilla on kuulemma jotain tärkeää tekeillä kotona, joten hänen ainakin on tultava käymään Suomessa. Kauko antoi eilen illalla perheelle ohjeet Skypen käytöstä, joten heidän perheen asiat pystyisi nyt hoitamaan täältäkin kunhan vaan laittaa ”myllyt päälle” ja ”lannit jysykyttämään”. Harry ja Ribo haluaisivat nähdä Saipan menestyskulkua ihan livenäkin. Ja Mixun pitäisi tulla laskemaan lapset ja viettämään laatuaikaa vaimon kanssa Hanhijärvellä. Nikolain on käytävä Haaparannassa nuuskan haussa ja miun tultava realisoimaan omaisuuteni ja kysymään rakkaimmiltani lupaa uudelle matkalle. Eli kyllä me tulemme ainakin käymään Suomessa ennen virkavapauttamme. Tietysti yksi pikkuasia on hoitamatta; tuo taloudellinen puoli. Pojat luottavat Kenon ja Loton voimaan, mutta mie teen tänään kunnon tilin Lahden raveista.